Усе, що варто знати іноземцям про зміну статусу в США

Іноземцям, які не планують жити в Сполучених Штатах постійно, видають неімміграційні візи. Тимчасовий термін їх дії залежить від категорії візи, їх нараховується близько сорока видів. Кожна віза відповідає певній меті: тимчасова робота; подорожі по країні; навчання в університеті тощо, пише СВІТUA з посиланням на 365daily.one.

За час перебування в США ваші життєві ситуації можуть помінятися і тоді вам слід змінити наявний статус на інший.

Хто може звернутися по зміну статусу?

Претендувати на зміну статусу можуть:

  • неімігранти, які легально прибули до США;
  • особи, які не вчинили жодних протиправних дій за час перебування в країні;
  • особи, які подали заяву вчасно - до настання дати, визначеної в проїзному документі, форма I-94 , позначці про в'їзд-виїзд.

Коли не можна змінити свій неімміграційний статус?

У тому випадку, якщо ви в'їхали до Америки за одним з перерахованих пунктів:

  • С - транзитний проїзд;
  • D - члени екіпажу;
  • К-1 або К-2 - наречений/наречена;
  • К-3 або К-4 - деякі чоловік/дружина громадян Америки та їхні неповнолітні діти;
  • S - свідки та інформатори;
  • TWOV - безвізовий транзит;
  • WT або WB - програма Visa Waiver Program.

За наступними пунктами можуть бути встановлені обмеження в наданні можливості зміни статусу:

  • J-1 - учням з обміну треба залишити державу на два роки (за винятком деяких випадків);
  • М-1 - студентам, які отримують спецосвіту, не можна поміняти статус на F-1 .

Варто пам'ятати: Якщо ви підпадаєте під один з цих пунктів, то слід виїхати з країни до зазначеного терміну у формі I-94 .

Процедура зміни статусу

Подача звернення залежить від неімміграційного статусу, який ви бажаєте отримати:

Робочі категорії

Якщо ви хочете змінити свій статус на категорію, яка дозволяє працювати в США, то майбутній роботодавець зобов'язаний подати клопотання про робітника-неіммігранта, форму I-129. Вона передбачає, що ви будете займатися тією діяльністю, яка передбачена новою категорією. Приступити до роботи зможете після затвердження статусу в  USCIS.

Перелічені нижче класифікації мають спеціальні вимоги, деякі обмежують перебування в США. Детальні відомості можна дізнатися у роботодавця, який готовий надати роботу.

  • E-1 та E-2 - підприємці та торгові інвестори і їх працівники;
  • E-3 - високопрофесійні фахівці з Австралії;
  • H-1B, H-2A, H-2B або H-3 - тимчасові кваліфіковані та некваліфіковані працівники та учні;
  • L-1A або L-1B - службовці, які переводяться до філії всередині компанії;
  • O-1 або O-2 - особи, які володіють видатними талантами і здібностями та їх помічники;
  • P-1, P-2 або P-3 - спортсмени, артисти та діячі мистецтва і культури;
  • Q-1 - візитери з міжнародного культурного обміну;
  • R-1 - особи, які займаються релігійною діяльністю;
  • TN-1 або TN-2 - вихідці з Канади та Мексики за програмою NAFTA (North American Free Trade Agreement).

Інші категорії

Для цього переліку заповнюється форма I-589:

  • A - дипломати та інші державні посадові особи та їх співробітники;
  • B-1 і B-2 - туристи та бізнесмени;
  • E-1, E-2, E-3, H-4, L-2, O-3, P-4, R-2, TD - члени сімей, які претендують на робочу категорію;
  • F - академічні учні та члени їх сімей;
  • G - іноземні держслужбовці, їх деякі близькі родичі, а також співробітники;
  • M - студенти, які отримують професійну освіту;
  • N - батьки та діти деяких осіб, які отримали спеціальний імміграційний статус;
  • NATO - представники НАТО та близькі члени їх сімей.

Подача заявки через USCIS ELIS

Подати форму I-539 можна в електронному вигляді через інтернет. Зручна система економить ваш час і дозволяє заповнювати та завантажувати інші необхідні документи, оплачувати держмито, стежити за змінами в обліковій картці. Через USCIS ELIS  статус можна:

Продовжити

Якщо ви зараз перебуваєте в статусі B-1, B-2, F-1, M-1 або M-2. 

Винятки: студенти за F-1, які перебувають на території США на період навчання.

Змінити

Якщо хочете отримати статус B-1, B-2, F-1, F-2, J-1, J-2, M-1 або M-2. 

Винятки: студенти за класифікацією М-1 не можуть змінити статус на F-1 .

Відновити

Якщо раніше у вас був статус F-1, F-2, M-1 або M-2.

Винятки: дружина/чоловік або діти особи в статусі F-1 або М-1 можуть бути включені до заявки. Повна інформація надана за посиланням.

Скільки часу необхідно на процедуру розгляду?

Тривалість прийняття рішення варіюється. Радять подавати папери за 45 днів до остаточної дати перебування, зазначеної в формі I-94. Дізнатися, скільки часу займає цей процес зараз можна за поиланням.

Службовці USCIS вивчать вашу ситуацію, з'ясують причини зміни поточного статусу і ухвалять рішення: задовольнити ваше прохання чи ні. За позитивного результату визначать подальший термін вашого візиту до США в новому статусі. За відхилення вашого клопотання необхідно буде виїхати за межі Сполучених Штатів.

Можливі варіанти подання заяви на зміну статусу

Паперовий варіант форми I-539

Після того, як в Імміграційне відомство надійшла ваша заяву, вам надішлють повідомлення про підтвердження. У ньому вкажуть наданий номер, з його допомогою зможете на сайті Імміграційної служби відстежувати, на якій стадії розгляду перебуває процес.

Електронна версія форми I-539

За заповнення форми онлайн автоматично створюється обліковий запис в USCIS ELIS. У будь-який зручний момент можете слідкувати за просуванням вашої справи.

Усі фото: 365daily.one.

Реклама

Читайте також:

тема

Актуальне порівняння німецьких підприємств на інтернет-платформі Kununu показало, на яких підприємствах співробітники задоволені своєю зарплатою. За результатами дослідження стал
Економити на товарах та послугах у Німеччині можна цілий рік. Потрібно просто знати деякі хитрощі.

новини

Орфографічна помилка в тексті:

Надіслати повідомлення про помилку автору?
Ваш браузер залишиться на тій же сторінці.