Польська репатріаційна віза для українців: реєстрація, ціни, термін дії

Отримати довгострокову шенген візу, що дасть право легально і безперешкодно мандрувати країнами ЄС – ось чого прагне більшість українців, які подають документи на візу в Консульські установи Польщі в Україні та візові центри (ППВА). Адже погодьтеся, що процес реєстрації на польську візу, очікування в черзі та збір усіх необхідних документів займає дуже багато часу, а також помітно впливає на ваш бюджет (мінімальна вартість шенген візи без врахування пільг та послуг посередників – 2000 гривень). 

Ось чому у заявників, які планують регулярно перетинати кордон з Польщею та іншими країнами ЄС, шенген віза, відкрита на півроку, чи одноразова туристична шенген віза найчастіше викликають розчарування, адже це означає, що візова тяганина та повторні витрати не за горами, пише vsetutpl.

Що таке репатріаційна віза?

Репатріація або прагнення до повернення поляків на батьківщину – саме в рамках цього процесу польський уряд спрощує отримання шенген віз для колись примусово переселених на Схід жителів Польщі та їх родичів. Історично склалося, що в 40-х роках минулого століття, відповідно до положень договорів між Урядом УРСР та Польським Комітетом Народного Визволення 9 вересня 1944 р. та між Урядом СРСР і Тимчасовим Урядом Національної Єдності 9 липня 1945 р., більше півмільйона людей з тогочасної території Польщі переселили на Україну, здебільшого в західні її області.

Тепер поляки, піклуючись про переселенців, дають їм та членам їх сімей право отримувати довготермінові польські шенген візи для відвідин своїх етнічних земель. Проте з діючою польською репатріаційною візою можна відвідувати не тільки етнічні землі в Польщі, а й усі країни Євросоюзу, тому тим, як і на підставі чого можна відкрити собі довготермінову візу для переселенців та їх родичів, цікавиться все більше громадян України.

Термін дії польської візи, виданої з метою репатріації

Польська репатріаційна віза (як для переселенців, так і для їх родичів) видається терміном мінімум на 2 роки. Дворічну шенген-візу ви отримаєте в тому випадку, якщо у вашому паспорті до цього не було жодних відкритих віз. Якщо ж вам уже відкривали шенген-візи і проблем не було, то ви зможете отримати польську шенген мультивізу терміном аж на 5 років.  

Плюси польської репатріаційної візи для українців

Серед переваг, які надає своєму власнику польська репатріаційна віза, такі:

-   можливість виробити собі повноцінну шенген візу терміном дії на два або на цілих п’ять років;

-  маючи польську репатріаційну візу, ви зможете безперешкодно відвідувати усі країни Шенгенської зони, а це більшість країн Європи (майже 30, серед яких Італія, Австрія, Німеччина, Бельгія, Греція, Чехія і т. д.);

-   польські митники не часто питатимуть вас про ціль візиту. А у разі виникнення такого запитання, вашої відповіді “подорожі” буде цілком достатньо;

-   у перелік необхідних для подання на репатріаційну візу у ППВА документів не входить чек-підтвердження попередньої оплати за проживання в Польщі, достатньо лише доказу резервації житла (що переважно є безкоштовним).

Хто може отримати польську репатріаційну візу (візу для переселенців з Польщі)?

Отримати польську репатріаційну візу (візу для переселенців з Польщі) може чи не кожен українець, адже законодавство Польщі дозволяє зробити це не тільки безпосередньо тим особам, яких переселили, а й їх близьким родичам. Тобто право на репатріаційну візу ви отримуєте також, якщо ви:

-    чоловік чи дружина особи, яку переселили з Польщі;

-    дитина чи онук переселенця;

-    чоловік чи дружина дітей та онуків переселеної особи.

Зверніть особливу увагу на третій пункт. Виявляється, виробити для себе польську репатріаційну візу (візу для переселенців з Польщі) ви маєте шанс навіть у тому випадку, коли не можете знайти переселенців у своїй родині. При умові, якщо вони є у сім’ї вашого чоловіка/дружини, ви, будучи у офіційному шлюбі з родичем переселенця (дитиною чи навіть онуком), теж маєте право виробляти репатріаційну шенген-візу.

Для отримання репатріаційної візи немає жодних обмежень стосовно місця вашого проживання (як у випадку з польською шопінг візою). Головне – знайти документи-підтвердження переселення ваших родичів з Польщі у 1945-1947 рр. Далі ми розкажемо вам, які це документи та де їх шукати. 

Де можна знайти підтвердження факту переселення особи з Польщі в Україну?

До звичного переліку документів при поданні на візу в Пункти Прийому Візових Анкет в обов’язковому порядку слід буде додати ще й оригінал підтвердження факту переселення особи з Польщі в Україну. Це може бути, як інформує нас офіційний сайт Консульства Республіки Польща:

- рішення, видане колишнім Державним Репатріаційним Урядом

- офіційний документ, виданий державним архівом РП чи України

- інший офіційний документ, виданий органами польського чи українського державного/місцевого самоврядування, який підтверджує факт проживання на території тодішньої РП, а також евакуації з цієї території.

Шукати підтвердження факту переселення з Польщі найкраще в архівах. Для отримання доказів потрібно лише звернутись в обласний архів та написати на ім’я його директора спеціальну заяву з проханням видати архівну довідку про факт проживання особи на території Польщі та її примусового переселення в Україну. У заяві ви повинні вказати місце в Польщі, де проживав переселенець до виселення, місце в Україні, куди він потрапив, та перелічити членів його родини, вказавши роки їх народження.

У кінці слід надати дозвіл на обробку своїх персональних даних. Звертаємо вашу увагу, що послуга видачі архівної довідки вже кілька місяців платна (253 грн), а процес її оформлення займає три місяці (а то й більше). Врахуйте це при виборі дати для реєстрації на польську шенген візу для переселенців.

Перелік документів для вироблення польської репатріаційної шенген візи 

Перелік документів для вироблення польської репатріаційної візи специфічний і включає як стандартний набір документів, необхідних для виготовлення будь-якого типу шенген візи (детально про кожен документ описано ТУТ), так і деякі додаткові. Отож, щоб отримати польську візу для переселенців, ви повинні подати у візові центри (ППВА) наступні документи:

- Заповнену відповідно до чинних вимог візову анкету;

- Закордонний паспорт, де ще є мінімум 2 вільні сторінки, і який дійсний протягом 3-х місяців з моменту, коли ви плануєте останній виїзд з території ЄС;

- Заповнену заяву, що підтвердить наявність чи відсутність у вас ще одного чинного закордонного паспорта (процедура діє з листопада 2015, заяву можна заповнити безпосередньо в ППВА);

- Паспорт внутрішній (+ксерокопії сторінок, де є позначки)

- Фото, зроблене не раніше, аніж за 6 місяців до моменту подання документів на репатріаційну візу;

- Діючу страхівку (на суму 30000 євро на особу);

- Довідку з місця роботи для працюючих, що підтверджує зберігання за особою місця праці на момент поїздки; довідка з місця навчання для учнів/студентів;

- Останню податкову декларацію (максимум 3-місячної давності) та свідоцтво про реєстрацію мають надати приватні підприємці;

- Пенсіонерам слід пред’явити пенсійне посвідчення, а також довідку з пенсійного фонду;

- Оригінал квитанції з банку про сплату коштів за послуги ППВА;

- Виписку з банку про наявну на вашому рахунку грошей і про рух коштів за останні 3 місяці. Для студентів, що навчаються на платній формі та безробітних таку виписку може надати спонсор (яким може виступати лише родич по першій лінії – діти, батьки, чоловік чи дружина). В такому випадку цей спонсор подає заяву, що особа, яка подає документи на отримання репатріаційної шенген-візи, перебуває на його утриманні і додає документальне підтвердження родинних зв’язків;

- Підтвердження місця проживання в Польщі – для репатріаційної візи – бронювання готелю;

- Також вже на місці ви надаєте свої біометричні дані (цифрове фото і відбитки пальців).

Додаткові обов’язкові документи для подання на репатріаційну візу:

- Документи, що підтверджують факт переселення особи (описані вище);

- документи, що підтверджують вашу спорідненість із переселеною особою (свідоцтво про шлюб чи про народження, інші наявні документи, що доводять ваші родинні зв’язки);

-   оригінали будь-яких документів, що містять у собі інформацію про вік переселенця (наприклад, паспорт чи свідоцтво про народження). Вік особи у цьому документі і архівній довідці про переселення з Польщі повинен співпадати.

Як зареєструватись на польську візу для родичів переселенців

Реєстрації на польську візу для родичів переселенців передує оплата 18, 5 євро за послуги візового центру, яку можна здійснити у відділеннях Кредо чи Ідея банку за місцем прописки. В банк для оплати цієї суми повинен з’явитись особисто той, хто бажає отримати репатріаційну візу, маючи при собі внутрішній та закордонний паспорти.

Після оплати, працівник банку видасть вам квитанцію, яка міститиме ваш унікальний персональний код для реєстрації на шенген візу. Дійсним він стане через добу після того, як ви його отримаєте, тоді й можете реєструватись. Зверніть увагу на те, що активація коду здійснюється лише у робочі дні. Скористатись кодом можна протягом шести місяців після його отримання.

Реєстрація на подачу документів у візовий центр (ППВА) відбувається як у телефонному, так і в онлайн-режимі, обирайте більш зручний для вас. Для призначення дня реєстрації вам знадобиться вказати у формі чи повідомити оператору кол-центру свої персональні паспортні дані та вищезгаданий код із квитанції про оплату.

Важливо: дзвонити в кол-центр для реєстрації до ППВА можна виключно з того номеру, який ви вказали у відділенні банку в момент оплати сервісного збору. Опісля ви отримаєте дату подачі документів та реєстраційний номер, на підставі якого і з’явитесь подавати документи на візу в ППВА у призначений день. Нагадуємо, що у Києві почала діяти нова система реєстрації на подачу візових документів до Польщі.

Як подати документи на репатріаційну візу в Польщу

Для того, щоб подати документи на репатріаційну візу, ви повинні у призначений час з’явитися у той ППВА, в якому ви реєструвались, маючи при собі пакет вищеперелічених документів і спеціальний номер, який вам присвоїли під час реєстрації. На вході ви отримаєте свій номер черги і вам запропонують пройти в зал очікування. Подати документи на репатріаційну візу ви зможете тоді, коли побачите свій номер черги на електронному табло, поряд з номером віконечка, де у вас ці документи приймуть.

Після оформлення документів потрібно буде надати свої біометричні дані та оплатити вартість консульського збору. Із квитанцією про оплату консульського збору повертаєтесь до свого віконечка і вважайте, що справу зроблено. Рішення про видачу вам польської репатріаційної візи залишилось чекати приблизно тиждень. 

Саме тоді ви зможете самостійно забрати паспорт із візою, або ж замовити послугу кур’єрської доставки паспорта з ППВА (вартість-100 грн). Дуже зручно також скористатись послугою SMS-інформування. Як тільки польська віза буде готова, ви отримаєте SMS-сповіщення і зможете забрати свої документи із ППВА. Вартість такої послуги – 20 грн. Повний опис процесу подачі документів на візу, а також місцезнаходження і контакти усіх діючих на території України Консульств Польщі та візових центрів (ППВА) ви знайдете у нашій статті Візові центри та консульства Польщі в Україні.

Ціна польської репатріаційної візи на 5 років для українців

Скільки коштуватиме виробити польську репатріаційну візу залежить від того, чи користуватиметесь ви послугами посередників (наприклад, для реєстрації на подання документів на візу, заповнення анкети, пошуку необхідної документації і т. д.). Якщо ви маєте намір виробити шенгенську репатріаційну візу власними зусиллями, то одразу скажемо вам, що це не тільки цілком реально, а й однозначно варте того, адже суттєво заощадить фінансові витрати. Ціна польської репатріаційної візи на 5 років включатиме в себе:

1. Оплату за послуги візового центру – 18, 5 євро, що на сьогодні становить 515 грн;

2. Вартість послуг банку – 20 грн;

3. Оплату консульського збору – незмінні 35 євро – сьогодні це 975 грн;

4. Вартість страхівки (цифра доволі відносна і залежить від терміну дії і прайсу страхової компанії) в середньому 300 грн.

За допомогою простої дії додавання отримуємо суму у 1810 гривень – на сьогоднішній день це і є мінімальна ціна оформлення польської репатріаційної візи для українця. Ознайомитись із переліком категорій осіб, які офіційно звільняються від оплати консульського збору в 35 євро можна ТУТ.

Важливий нюанс для бажаючих отримати польську репатріаційну візу

Усім бажаючим отримати польську репатріаційну візу слід знати, що цей тип документа не дає права легально працювати в Польщі чи в будь-якій іншій країні Євросоюзу! Для цього потрібна спеціальна польська робоча віза, видана на підставі запрошення на роботу. 

Для інших ж цілей з польською репатріаційною візою вам відкриті кордони ЄС: це чудова можливість подорожувати, відвідувати, купувати та відпочивати в країнах Європи. 

Нагадаємо, після прем’єри фільму "Волинь" українці у Польщі отримують сотні погроз

Читайте також:

тема

Бренд Valentino - відомий для усіх модниць бренд, та мало хто знає про те, що в Америці 1930-1950-их років існував не менш популярний та успішний бренд Valentina, засновником яко
Під час свого виступу 18 лютого американський президент Трамп з метою ілюстрації зв'язку проблеми біженців із міжнародним тероризмом згадав про терористичний акт у Швеції, якого

новини

Орфографічна помилка в тексті:

Надіслати повідомлення про помилку автору?
Ваш браузер залишиться на тій же сторінці.