Подружжя українців у Канаді відкрило успішний бізнес з вирощування часнику

Родинний бізнес фермерів Романюків – вирощування часнику.  Щосезону з року в рік на 150 акрах свого господарства Ірина та Богдан збирають близько 30 тонн часнику. Про це пише razom.media.

Батьки Богдана Романюка – Федір та Йосафіна – приїхали до Канади в 1947 році з Західної України (Рівне, Тернопіль), майже одночасно емігрувала сюди і родина пані Ірини. Обидві сім’ї займалися фермерством, вирощували городину та тютюн. Відразу по закінченні  школи Богдан почав набувати трудовий досвід,  якийсь час працюючи в готельному бізнесі. Потім йому, хоча не мав відповідної освіти, запропонували посаду менеджера громадського харчування на базі відпочинку Blue Mountain, бо задатки керівника у хлопця помітили. Через деякий час, вирішивши вивчити “кухню”  з середини, пішов навчатися кулінарного мистецтва в Лондоні (Онтаріо), недовго працював на кухні у в’язниці.

Тоді Богдан та Ірина були вже одруженими. У 1976 році придбали ферму. Спочатку вирощували різну городину для оптового базару в Торонто. Згодом через надмірний контроль цін США на канадському ринку займатися городовиною стало невигідно, отож перейшли на часник, незважаючи на те, що технологія вирощування цієї культури досить складна.

Вісім років тому народилася його ж компанія Brant County Garlic Company.

Сьогодні значна частина бізнесу родини Романюків – продаж посадкового часнику. До них часто за насінням звертаються фермери-новачки, яких пан Богдан незмінно застерігає щодо складності процесу вирощування цієї рослини, дає поради. Він сам винаходить і виготовляє техніку, наприклад, для садіння часнику, або розбору головок на зубчики і почистки від лушпиння.

Як розповів Богдан Романюк, він хоче вирощувати часник з України, вважаючи, що то було б “круто”: українець в Канаді вирощує український часник. Можливо, Романюки і пов’язали своє життя з часником тому, що українці. Жарт жартом, але один з сортів цієї культури з мелодійною назвою “Музика”, вирощений Brant County Garlic Company, можна побачити на українських фестивалях в Торонто, Міссіссазі, Оттаві, Оквіллі і т. д., як, звичайно, і тих, хто його вирощує, – подружжя Романюк. А часничок (найбільша головка близько ½ фунта) у них справжній – “не китайський”!

Праця біля землі завжди нелегка: у час збору врожаю подружжя Романюк піднімається о 5-ій ранку і йде відпочивати близько опівночі. Щоб нею займатися,  потрібно справді любити так, як Романюки. Пані  Ірина розповідає, що впродовж клопіткого процесу – від посадки в землю і до споживача – часник береться в руки 17(!) разів.  

До речі, зараз Богдан та Ірина вже понад 40 років разом, родинне тепло і любов до праці вони передають п’ятьом своїм онукам.

Читайте також:

тема

Винаходи цих славетних українців, без перебільшення, перевернули увесь світ, пи
На нашій планеті величезна кількість печер, але є такі від яких перехоплює подих, в яких хочеться побувати, пише Всвіті.

новини

Орфографічна помилка в тексті:

Надіслати повідомлення про помилку автору?
Ваш браузер залишиться на тій же сторінці.